Bygatan väljer GOTS-tyger

Bygatan har valt att enbart sy i GOTS-certifierade tyger. Varför undrar du nu eller tänker du vad är GOTS det har jag aldrig hört talas om? Svaren kommer här: 

GOTS-certifiering

GOTS står för Global Organic Textile Standard som är en internationell miljömärkning för kläder, detta innebär att bomullen i kläderna är 100% ekologisk. Det innebär även att alla tyger är tillverkade i naturfibrer samt att det är bättre förmåner av bland annat lön för odlaren. Det är noggrann övervakning genom hela fabrikskedjan till tryckeri. För att styrka att allt går rätt till genom hela produktionen görs kontroller av oberoende kontrollanter. 

För oss är det viktigt att de som odlar bomullen inte utsätts för onödiga gödningsmedel eller kemikalier eller att tryckeriet som trycker tygerna inte utsätts för de giftiga tungmetaller eller farliga kemikalier som de flesta av de färgade kläderna tyvärr innehåller. Det är även ett krav på att odlaren ska ha bra sociala rättigheter, lön samt arbetsförhållanden. Det ska tilläggas att även om lönen är bättre för GOTS-certifierade bönder så är inkomsten för bönderna väldigt låg.

För ett bomullstyg som inte är GOTS-certifierat innebär det oftast att den som odlat bomullen utsätts för stora mängder av bekämpningsmedel. Även miljön och djurlivet tar skada av de stora bekämpningsmedel som besprutas i samband med odlingen vilket gör att förhållandena för människorna som bor i odlingslandskapet drabbas av bland annat sämre dricksvatten. Detta har resulterat till att människorna där är hårdare drabbade av bland annat cancer men även missbildningar hos nyfödda barn.

Vad skiljer då ekologiska kläder från GOTS-certifierade? I GOTS-tyger har man stärkt hela linjen från att odlaren har bättre förhållanden och rättigheter till att inga farliga kemikalier används i tryckeriet, med andra ord följs bomullen från odling fram tills att den landar hos mig i syateljén. 

Detta är inte garanterat i ett ekologiskt tyg.  

Vattenmängden vid odling av bomull har belyst flertalet gånger i media, det är ofantliga mängder vatten som går åt odla bomull. Det sägs att det går åt ca 2700 liter vatten på en t-shirt. Detta ställer till problem när grundvatten tas till att vattna bomullsfälten. Det går åt lika mycket vatten att framställa GOTS-bomull som icke ekologisk bomull, men om jag förstått det rätt försöker bönderna ta tillvara på regnvattnet för att vattna odlingarna.

Varför väljer vi då att sy de mesta av kläderna i bomull? Bomull är ett mjukt och följsamt material som dessutom andas detta gör att kläderna är funktionella och passar både barn och vuxna i många vardagssituationer. 

Det kan låta motsägelsefullt att sy kläder i bomull som är en sådan ifrågasatt produkt men alla kläder sys i vår syateljé på Öland och varje plagg är tillverkat av mig. Min tanke är att du som handlar själv ska ha möjlighet att bestämma bland annat tyg, modell samt lägga till ändringar eller anpassningar. Detta för att plagget ska passa just ditt barn och förhoppningsvis användas många gånger. Förhoppningsvis ska det även kunna lämnas vidare till ett annat barn som också ska få glädje av att använda plagget.Slutstationen för plagget hoppas jag av hela mitt hjärta lämnas in på en textilåtervinning för att göras om till ett nytt plagg eller bli energi. 

Med detta sagt hoppas jag ha väckt ett ljus hos dig och i framtiden eller i fortsättningen handla med hjärtat och välja GOTS-certifierade tyger/kläder. 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända